Într-o lume în care turiștii sunt din ce în ce mai conștienți de ecologie, este vital ca hotelurile să adopte practici sustenabile pentru a contribui la conservarea resurselor naturale. La Hotel Cișmigiu, „sustenabilitate” nu este doar un cuvânt la modă, ci face parte din filosofia noastră de business, prin care încercăm să facem din călătoria ta nu doar doar o experiență de neuitat, ci și un act de responsabilitate față de natură.
Te invităm la o călătorie virtuală în culisele Hotel Cișmigiu din București, pentru un interviu special cu omul din spatele visului nostru sustenabil – managerul nostru plin de pasiune și energie, Mirela Cojocaru.
Care sunt principiile de bază ale sustenabilității pe care le promovați în cadrul Hotel Cișmigiu?
Mirela Cojocaru: We care! Este filozofia din spatele fiecărui serviciu pe care îl oferim oaspeților noștri, care ne poziționează ca o companie responsabilă față de mediu. Principiile de sustenabilitate pe care ne axăm și pe care le promovăm sunt reducerea consumului de apă și energie, utilizarea produselor biodegradabile, reducerea cantității de plastic, reciclarea, utilizarea produselor locale.
Ce inițiative sau programe de sustenabilitate implementează Hotel Cișmigiu?
Mirela Cojocaru: Cel mai recent program implementat de Hotel Cișmigiu este colaborarea cu shop-ul ALTRNTV, prin care promovăm achiziția de accesorii și produse home deco create din materiale sustenabile cu tehnici de producție prietenoase cu mediul. Proiectul vine și cu o frumoasă componentă de responsabilitate socială – 100% din profit este donat programului Zâna Merciluță, prin care sunt tratați stomatologic copii defavorizați care nu-și permit un astfel de tratament.
Cum influențează aceste principii de sustenabilitate experiența oaspeților?
Mirela Cojocaru: Prin implementarea acestui shop în hotel, ne-am dorit să oferim oaspeților care vor cazare în hotel să achiziționeze produse și suveniruri hand made din materiale sustenabile, create prin procese sustenabile, de către designeri locali. În felul acesta, pe lângă grija față de mediu și semeni, promovăm produsele românești și transmitem mai departe cultura și tradițiile noastre.
Cum se asigură hotelul că resursele precum apa și energia sunt utilizate eficient și responsabil?
Mirela Cojocaru: În toate camerele hotelului avem instalate economizoare astfel încât atunci când clientul nu este în cameră să nu exista risipă de energie electrică. Avem mesaje Pro Natura în trei limbi în toate apartamentele noastre, prin care încurajăm oaspeții să nu risipească apa și să păstreze prosoapele utilizate doar o dată. Folosim aparate electrocasnice cu consum redus de energie A+++ și avem ultima generație de dușuri tip ploaie, cu rol în economisirea apei.
Care sunt metodele de reducere a deșeurilor și de promovare a reciclării în rândul oaspeților și al angajaților?
Mirela Cojocaru: Avem instalate în toate apartamentele hotelului coșuri bine semnalizate pentru principalele tipuri de deșeuri și am eliminat toate produsele cu ambalaje de plastic utilizate în cameră. Am înlocuit cosmeticele individuale cu unele care au ambalaje mai mari, ce pot fi reciclate, avem mesaje în zona coșurilor de gunoi prin care încurajăm oaspeții să folosească coșul adecvat tipului de deșeu.
Angajații sunt instruiți și sortează gunoiul aruncat de oaspeții hotelului, astfel încât să ne asigurăm că ajunge acolo unde poate fi reciclat. Avem zone bine amenajate unde reciclăm, depozităm gunoiul în funcție de tip și avem contracte cu firme specializate de reciclare.
Cum încurajați utilizarea produselor locale și sustenabile în hotel?
Mirela Cojocaru: Produsele cosmetice au fost alese special pentru a elimina risipa de ambalaje individuale. Sunt produse local, la fel ca o mare parte din produsele din mini barul hotelului. De asemenea, ingredientele și produsele folosite la prepararea micului dejun sunt produse locale și de sezon.
Hotel Cișmigiu colaborează cu organizații locale sau naționale pentru a promova turismul sustenabil și protejarea patrimoniului cultural și natural? În ce mod?
Mirela Cojocaru: Hotel Cișmigiu colaborează cu Federația Hoteliera, asociația SKAL International și Rotary Cișmigiu, toate fiind organizații care promovează sustenabilitatea, turismul sustenabil, protejarea patrimoniului cultural și natural. În cadrul acestor organizații se desfășoară proiecte în acest sens, la care Hotel Cișmigiu participă fie prin sponsorizarea activității, fie prin implicarea în acțiunile organizațiilor.
Ce politici și programe de responsabilitate socială are hotelul? Cum vă implicați în comunitatea locală și ce inițiative de responsabilitate socială derulați?
Mirela Cojocaru: Sunt multe proiecte în care ne implicăm și care au impact în comunitatea locală. Două dintre acestea sunt “Siguranță Auto Copii“, proiect realizat împreuna cu Rotary Cișmigiu și “Ziua porților deschise”, realizat împreună cu Federația Hotelieră și instituțiile de învățământ din București. Primim în hotel copiii și le explicăm cum funcționează un business în industria ospitalității și care sunt posibilități de angajare în cadrul unui hotel în București.
Avem o colaborare de câțiva ani cu Colegiul Tehnic Grivița, prin care elevii acestei școli fac practica la noi în hotel. Avem în discuții și – sper să se finalizeze curând – o campanie de donare de sânge pe care dorim să o organizăm periodic la noi în hotel. Sunt multe alte proiecte sociale și culturale în care Hotel Cișmigiu se implică ori de câte ori se ivește ocazia, tocmai pentru sprijinirea comunităților locale.
Ce sfaturi ați avea pentru oaspeții care doresc să fie mai sustenabili când caută cazare în București și aleg să stea la Hotel Cișmigiu?
Mirela Cojocaru: Fiecare picătură de apă sau energie salvată este pentru noi toți – și pentru viitorul copiilor noștri – un mic pas înainte în protejarea resurselor limitate pe care le are acest pământ. Prosoapele pot fi folosite de mai multe ori pentru a ne șterge după duș, nu este nevoie de o cantitate foarte mare de gel de duș sau săpun pentru a ne curăța pielea, o lenjerie schimbată la două-trei zile este la fel de proaspătă, nu este nevoie să fie schimbată zilnic. Aerul condiționat nu trebuie folosit la temperaturi extreme, nu este benefică nici pentru sănătatea noastră o diferență foarte mare de temperatură față de exterior. Pe scurt: There is no plan B. There is a plan BE. BE responsible!
Cum promovați conștientizarea și educarea despre sustenabilitate în rândul angajaților, astfel încât să devină parte a culturii hotelului?
Mirela Cojocaru: Angajații noștri din toate departamentele, nu doar housekeeping, sunt instruiți să selecteze gunoiul responsabil, să folosească aerul condiționat în mod responsabil, avem proceduri prin care ne asigurăm că nu rămân lumini aprinse sau aer condiționat deschis în spațiile în care nu mai sunt oaspeți (sală de gimnastică, sălile de conferință, culoare, spații de depozitare etc.).
Limităm cât de mult posibil risipa de hârtie, lucrăm mai mult cu rapoarte digitale și tipărim doar strictul necesar pe hârtie. Pentru uz intern folosim ciorne, avem echipamente în birouri și recepție cu un consum mic de energie, echipamentele tehnice de bază din hotel sunt utilizate în mod responsabil astfel încât să reducem cât mai mult risipa de energie electrică sau gaz.
Cum contribuie practicile de sustenabilitate la reducerea costurilor de operare ale hotelului și la îmbunătățirea eficienței?
Mirela Cojocaru: Din momentul în care am început să implementăm procedurile cu privire la sustenabilitate, toate acțiunile demarate s-au văzut în facturile de la final de lună. Evident că acest lucru este un factor motivant pentru a continua respectarea acestor proceduri, care pe lângă diminuarea impactului pe care activitatea dintr-un hotel o are asupra mediului înconjurător, contribuie în mod evident la reducerea costurilor de operare și la eficientizarea afacerii.
Aveți planuri de viitor pentru extinderea inițiativelor de sustenabilitate în hotel?
Mirela Cojocaru: Planurile de viitoare sunt foarte mult axate pe inițiative de sustenabilitate. Avem în plan o renovare a hotelului, prin care vom prioritiza eficiența și controlul risipei de energie din întreaga clădire, prin implementarea de noi tehnologii și echipamente de ultimă generație.